Kiki Schippers en Rolf Verbaant winnen Annie M.G. Schmidtprijs 2016

kik

 

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied ‘Er spoelen mensen aan’, gecomponeerd door Kiki Schippers en Rolf Verbaant, terwijl Kiki Schippers tevens voor tekst en uitvoering verantwoordelijk is. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen.

De 25e editie van de uitreiking vond plaats in Theater Bellevue, als onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar 30 jaar. De uitreiking werd voorafgegaan door een, in samenwerking met Buma Cultuur, georganiseerde Buma Kleinkunst Masterclass over de zakelijke aspecten van het vak. Tijdens de uitverkochte masterclass werd gesproken over onder andere mogelijke geldstromen voor artiesten, de werking van auteursrecht voor makers, de online mogelijkheden met eigen repertoire, crowdfunding en programmering van de kleinkunst in het theater. Juryvoorzitter Jacques Klöters gaf als laatste een interview over het theaterlied in het algemeen, als opmaat naar de uitreiking.

Voorafgaand aan de uitreiking, brachten alle genomineerden hun lied ten gehore waarna de voorzitter van de vakjury de winnaar bekend maakte. De prijs werd uitgereikt door Frits Spits en de presentatie van deze feestelijke middag was in handen van Jelle Kuiper.

De jury over Er spoelen mensen aan:
Er was één inzending die bij alle juryleden een speciaal gevoel veroorzaakte. Een ambachtelijk goed geschreven lied dat moedig een van de grote thema’s van deze tijd aanpakt en onmiddellijk doel treft. Het lied begint geheimzinnig, ook muzikaal heel fraai, spannend haast, met onverwachte wendingen, beeldend geschreven met zinnen die als kreten in de lucht staan en in herinnering blijven. Een mooi refrein ook dat bijblijft. Het is een lied dat ons deelgenoot maakt van een afschuwelijke gebeurtenis. Het liet de jury niet onberoerd, indringend gezongen door een prachtige stem, fijn begeleid op een elektrische piano, ja het lied werkte, het liet ons achter met een ongemakkelijk gevoel: daar zitten we nou, wat moeten we doen. De Annie M.G. Schmidtprijs 2016 gaat naar het lied ER SPOELEN MENSEN AAN van Rolf Verbaant en Kiki Schippers !!!

Kiki Schippers en Rolf Verbaant ontvingen een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/ theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist).

De andere genomineerden die kans maakten op de Annie M.G. Schmidtprijs:
Solidariteit van Jan Rot, Moeder van Alex Roeka, Wonderlijk van Frans Mulder (tekstdichter), Bernd van den Bos (componist) en Simone Kleinsma (uitvoerende), Als tijd niet bestaat van Flip Noorman, SM-lied van Maarten Ebbers.

De Annie M.G. Schmidtprijs werd voorgaande jaren gewonnen door:
Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015)

Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014),
Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013),
Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012),
Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).Nominaties 2016

De nominaties voor de Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, zijn bekend. Juryvoorzitter Jacques Klöters onthulde op donderdag 2 maart 2017 de genomineerden voor de prijs in het NPO Radio 1- programma Kunststof. De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen.

De bekendmaking van de winnaar en de bijbehorende uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 9 april in Theater Bellevue te Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar 30 jaar. De Annie M.G. Schmidt Prijs voor de 25e keer wordt uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds 2016 een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt weer bevestigd hoeveel mooie liedjes er worden geschreven, en laten we graag zien dat er veel (jonge) kleinkunsttalenten op hoog niveau excelleren.

Tijdens de uitreiking worden de zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht. waarna de voorzitter van de vakjury bekend maakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs 2016.
De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist). Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstdichter als de componist en uitvoerend artiest van het winnende lied. De presentatie van deze feestelijke middag is in handen van Jelle Kuipers.

De afgelopen paar jaar wonnen:
Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).


De zes genomineerde liedjes en bijbehorende tekstdichters, componisten en uitvoerenden zijn:

Solidariteit
Tekst, compositie en uitvoering: Jan Rot
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Moeder

Tekst, compositie en uitvoering: Alex Roeka
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Wonderlijk

Tekst: Frans Mulder
Compositie: Bernd van den Bos
Uitvoering: Simone Kleinsma
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Als tijd niet bestaat

Tekst, compositie en uitvoering: Flip Noorman
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Er spoelen mensen aan

Tekst en uitvoering: Kiki Schippers
Compositie: Kiki Schippers en Rolf Verbaant
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


SM-Lied

Tekst, compositie en uitvoering: Maarten Ebbers
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>