AKF SONNEVELDPRIJS

VOORRONDES | HALVE FINALISTENTOURNEE | (HALVE) FINALE | FINALISTENTOURNEE

.
De AKF Sonneveldprijs (voorheen Concours om de Wim Sonneveldprijs) wordt sinds 1988 door het Amsterdams Kleinkunst Festival georganiseerd. Voor veel oud deelnemers was het winnen van het concours de opstap naar een professionele theatercarrière. Zoals Maarten van Roozendaal (winnaar in 1994) zei; “Ik heb eindelijk mijn diploma gehaald”.  In het concours signaleren, begeleiden en ontwikkelen we nieuw talent. We geven persoonlijke begeleiding op artistiek en zakelijk gebied en het AKF draagt zo bij aan een solide basis voor een succesvolle carrière.

Het concours kent een openbare eerste auditieronde. Het is voor kandidaten niet noodzakelijk om een afgeronde kunstopleiding te hebben. Hiermee geven we unieke talenten de kans zich voor een selectiecommissie en publiek te presenteren. Na de tien minuten auditieronde in Theater Bellevue (waar gemiddeld vijftig kandidaten aan meedoen), worden er vijftien kandidaten geselecteerd die doorgaan naar de tweede ronde, de twintig minuten auditie. Deze wordt ook in Klein Bellevue gehouden. De selectiecommissie, die per ronde van samenstelling wijzigt, maar waar in ieder geval minstens één lid in vertegenwoordigd is dat een vorige ronde heeft beoordeeld, selecteert uit de vijftien kandidaten negen deelnemers die door gaan naar de dertig minuten audities. Van de negen kandidaten worden er zes halve finalisten geselecteerd.

De halve finalisten gaan op tournee door het land en spelen gemiddeld vijftien voorstellingen per deelnemer. Zij krijgen een regisseur aangewezen die samen met hen het programma inhoudelijk verder uitdiept. Ook krijgen de halve finalisten Keep an Eye Masterclasses aangeboden over de artistieke- en zakelijke kanten van het vak.

De halve finale wordt gespeeld in de Grote Zaal van Theater Bellevue. De jury selecteert drie finalisten, die tijdens de finale in De Kleine Komedie strijden om de felbegeerde AKF Sonneveldprijs en AKF Publieksprijs.

De drie finalisten gaan vervolgens op tournee door het land tijdens de Finalistentournee en spelen gemiddeld dertig voorstellingen.

Bekijk de eregalerij met oud finalisten van 1988 tot heden.


Anderen bekeken ook