Genomineerden Annie M.G. Schmidtprijs

De genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, zijn maandag 11 maart 2019 bekendgemaakt in Volgspot NPO Radio 5. De zes genomineerden zijn: Claudia de Breij en Sander Geboers, Yentl en de BoerMylou Frencken en Frans Ehlhart, Alex Klaasen en Rutger de BekkerJan Beuving en Tom Dicke en Patrick Nederkoorn, Kiki Schippers.

De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen. De bekendmaking van de winnaar(s) en de bijbehorende besloten uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 14 april 2019 in Theater Bellevue, Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van het festival AKF Deluxe. De Annie M.G. Schmidtprijs wordt voor de 27e keer uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds 2016 een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt weer bevestigd hoeveel mooie liedjes er worden geschreven, en laten we zien dat er veel (jonge) kleinkunsttalenten op hoog niveau excelleren.

Tijdens de uitreiking worden de zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht. waarna de voorzitter van de vakjury bekendmaakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs. De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter voorzitter Jacques Klöters, Doris Baaten, Hijlco Span, Martijn Breebaart, Johan Hoogeboom, Marcel Bijlo, Jetta Starreveld, Hanneke Drenth en Kick van der Veer. Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstschrijver(s) als de componist(en) en uitvoerend(e) artiest(en) van het winnende lied.

De afgelopen jaren wonnen:
Wende en wijlen Joost Zwagerman met ‘Voor alles’ (2017), Kiki Schippers en Rolf Verbaant met ‘Er spoelen mensen aan’ (2016), Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).

Voorafgaand aan de uitreiking organiseert het AKF i.s.m. Buma Cultuur de Buma Kleinkunst Matchmaking. Ontmoet prominenten uit het veld en schrijf je gratis in!

Wilhelmus

Tekst: Claudia de Breij
Muziek: Claudia de Breij en Sander Geboers
Uitvoering: C. de Breij, S. Geboers, C. Blacquiere, G. Klein Willink, M. Samba
Mp3 Wilhelmus
Liedtekst Wilhelmus

Stop de tijd

Tekst: Christine de Boer
Muziek: Yentl Schieman en Christine de Boer
Uitvoering: Yentl en de Boer (Yentl Schieman en Christine de Boer)
Mp3 Stop de tijd
Liedtekst Stop de tijd

Geduld

Tekst: Mylou Frencken
Muziek: Frans Ehlhart
Uitvoering: Mylou Frencken en Ronald Schmitz
Mp3 Geduld
Liedtekst Geduld

Waarom mensen zingen

Tekst: Alex Klaasen
Muziek: Rutger de Bekker
Uitvoering: Alex Klaasen, Daniël Cornelissen, Freek Bartels, Jip Smit, Cripta Scheepers, Desi van Doeveren, Kiefer Zwart, Roman Brasser en Stef van Gelder
Mp3 Waarom mensen zingen
Liedtekst Waarom mensen zingen

Die geur

Tekst: Jan Beuving
Muziek: Tom Dicke
Uitvoering: Patrick Nederkoorn (en Tom Dicke aan de vleugel)
Mp3 Die geur
Liedtekst Die geur

Alles komt goed

Tekst: Kiki Schippers
Muziek: Kiki Schippers
Uitvoering: Kiki Schippers, Rolf Verbaant, Lennart van Dijk, Sebastiaan Brouwer
Mp3 Alles komt goed
Liedtekst Alles komt goed