HALVE FINALISTENTOURNEE 2020  <<

De zes Halve Finalisten die de komende maanden op tournee zijn:

Beth & Flo
Luan Buleshkaj
Kitty Goemaat
Maria Kraaijkamp
Gitte Schelfhout
Lotte Velvet

Na drie intensieve en spannende selectierondes presenteert het Amsterdams Kleinkunst Festival de zes Halve Finalisten van 2020! Deze cabaret- en kleinkunsttalenten gaan met hun zelfgeschreven programma’s op een landelijke try-out tournee. Daarbij worden ze gecoacht door verschillende theatermakers en regisseurs en volgen ze diverse Keep an Eye Masterclasses. Vlieguren maken, bijschrijven, schrappen, ontwikkelen en zo nu en dan spreekwoordelijk op je bek gaan.
Alles om straks goed voorbereid de Halve Finales en de Finale te kunnen spelen.

Onder meer Claudia de Breij, Van der Laan en Woe, Richard Groenendijk, Pieter Derks, Eva Crutzen, Yentl en de Boer en Stefano Keizers stonden eerder in de finale van de AKF Sonneveldprijs. Wie weet treft u vanavond al de winnaar van de AKF Sonneveldprijs 2020!

Foto’s: Anne van Zantwijk


Beth & Flo
Niet wat je denkt

.
Gewapend met een sloophamer breken Beth & Flo alle muren af. De muren van het studeerkamertje waar hun piano staat en waar ze urenlang, jarenlang, eindeloos etudes en fuga’s van Bach hebben geoefend. De muren van die hele klassieke concertwereld waarin ze gevangen zitten moeten kapot. Ze willen eruit! Veel liever gaan ze apenkooien, snoep scheppen en liefdesliedjes zingen. Ver weg van de gebruikelijke regels in de wereld waar ze vandaan komen, ver weg van de tradities. Ze willen op avontuur.

Biografie
Beth & Flo bestaat uit Elsbet Remijn (1988) en Claudette Verhulst (1989, de Flo van het duo; lang verhaal). Ze zijn beiden opgeleid als klassiek pianist aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze ontdekten graag samen op het podium te staan. Als pianoduo vielen Beth & Flo al snel op en speelden ze in zo’n beetje alle grote concertzalen in het land. En in het theater… tja, daar moeten ze alles nog ontdekken. Gedreven door hun missie om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken, grijpen ze deze uitdaging met vier handen aan. 

Luan Buleshkaj
Leeuwenkind

.
In zijn eerste theatervoorstelling ‘Leeuwenkind’ kaart Luan Buleshkaj zowel persoonlijke als actuele onderwerpen aan. Themas als opgroeien in Amsterdam-West als enig kind met een alleenstaande moeder, de oorlog in Kosovo, mannelijke kwetsbaarheid, multiculturaliteit, vriendschap, verlatingsangst en de hip-hop- en straatcultuur spelen een belangrijke rol. Spoken word-voordrachten worden afgewisseld met toneelspel en muzikaal ondersteund.

Tekst en performance: Luan Buleshkaj
Viool en performance: Dwight Breinburg
Gitaar en performance: Yassine Belghanch
Coach: Soufiane Moussouli

Biografie
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en al een hele poos bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform ‘Punchout Battles’. Sinds Luan zijn eerste stappen zetten in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. In 2018 stond Luan op Lowlands en in 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam. Bovendien was hij gastdichter bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen en deed hij een TED Talk tijdens TEDxAmsterdam. Luan staat vooral bekend om zijn woordspelingen en gevoel voor improvisatie.

Kitty Goemaat
Scheidsvechter

.
Haar ouders zijn gescheiden. Dat is heel gewoon. Het is bovenal heel inspirerend. Twee keer verjaardagscadeaus, twee keer op vakantie, twee keer een gezellig gezin. Onder één dak konden haar ouders niet leven, ze maakten echter wel een kind. Dat kind is Kitty. Kitty is nu 25 jaar. Kitty is een beetje vreemd, in de war en heus wel vrolijk maar vooral overtuigd van het feit dat zij het anders zal doen. Hoe het anders moet onderzoekt ze in haar programma Scheidsvechter.

Met scherpzinnige liedjes, absurde sketches en haar gevoel voor zaal en taal pakt zij je in en neemt ze je mee in haar hoofd.

Teksten en muziek: Kitty Goemaat
Regie: Susanne Zuurbier

Biografie
Kitty (1994) verhuisde op haar 14de met haar ouders vanuit de Randstad naar het Friese platteland. Daar maakte ze snel de middelbare school af en vertrok naar Leeuwarden om de MBO-opleiding Artiest Theater te volgen. Op het MBO kwam ze in aanraking met kleinkunst en was meteen verkocht. Nog tijdens de opleiding zocht ze een regisseur en maakte een voorstelling waarmee ze in 2014 het Leeuwarder Cabaret Festival won. Dat opende deuren. Sindsdien heeft Kitty veel ervaring opgedaan als cabaretière in allerlei buurthuizen en kleine theaters.

Maria Kraaijkamp
Alles onder controle

.
Maria Kraaijkamp ziet het van kleins af aan al somber in. Ze is het zonsverduisteringetje in huis, maar maakt er gelukkig wel muziek bij. In haar voorstelling Alles onder controledeelt ze á la Hans Dorrestijn -maar dan vrouw en millennial – haar originele gedachten en observaties, gewapend met gitaar. En passant geeft ze nog een paar nuttige tips om het leven draaglijk te houden en vindt ze zelfs wat lichtpuntjes in de duisternis. Lachend de treurigheid verbijten: laat dat maar aan Maria over.

Biografie
Maria (1983) stond op haar zesde voor het eerst op een podium als zingende boom en had altijd wel iets te vertellen in de kring. Haar liefde voor zingen en verhalen vertellen is gebleven; op het podium en daarbuiten. Na haar studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam dreigde ze haar dagen op kantoor te gaan slijten, tot ze in februari 2019 voor het eerst een paar eigen liedjes zong in de Open Bac. Het werd in één klap duidelijk: Maria hoort niet in de kantoortuin thuis, maar in het theater.

Gitte Schelfhout
Begeerte

.
‘Begeerte’ gaat over de drang naar contact en het interne getob van het speuren naar je eigen ik. Bioloog, topsporter, poëet, gerimpelde vingertop; keuze alom. De scrupuleuze aard komt als gekrenkte rozijn naar voren en speelt een duet met de ‘kan mij het bommen’ vrijpostigheid. Hoe fijn en soms eenvoudig is het om je te verbinden met een ander? En je moet vooral genieten, dat ook.

Biografie
Gitte
(2000) kwam voor het eerst met toneel in aanraking op de middelbare school. Na hier drie jaar theater gevolgd te hebben, zocht ze meer uitdaging bij Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar. Met deze jeugdgroep deed ze mee aan de locatietheater-voorstelling ‘Bleekneusjes’ en werd haar hobby een passie. Afgelopen jaar volgde ze een cabaret cursus in Artiance, waar de basis van haar voorstelling is ontstaan.  Naast toneel en cabaret houdt Gitte ook erg van taal en literatuur. Ze studeert Engelse Literatuur en Samenleving aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Lotte Velvet
Ondergrond

 
Lotte Velvet heeft genoeg over het weer gepraat: de Apocalyps nadert. Gewapend met elektrische gitaar en scherpe blik neemt ze je mee in haar kijk op onze maatschappij. Klimaatactivisten, politici en onderbuikstemmers komen aan het woord in een muzikale en talige mix van punk tot poëzie. Kritisch, maar met compassie, want we zijn allemaal wel eens op het verkeerde moment ergens binnengekomen.

Teksten: Lotte Velvet
Muziek: Lotte Velvet. Een aantal nummers i.s.m. met Suzanne Mateysen
Coaching: Joost van Hezik

Biografie
Lotte Velvet (1984) woont in Rotterdam en is naast kleinkunstenaar ook forensisch psycholoog. Ze schrijft gedichten en theaterteksten en speelde in verschillende bandjes viool, gitaar en toetsen. Haar helden zijn onder andere Patti Smith, Kate Tempest en Andy Warhol.

Ze maakte onderdeel uit van het cabaretcollectief CabaRot en studeerde in maart 2019 af bij Studio Selma Susanna in Amsterdam. Ze treedt op als sneldichter en schrijft actuele liedjes voor het programma Andermans Veren.


AGENDA

vrijdag 15 januari

vr 15
20:30
Keep an Eye Masterclass Wimie Wilhelm
De Toegift Texel
Halve Finalistentournee
Binnenkort

zaterdag 16 januari

za 16
20:30
Keep an Eye Masterclass Wimie Wilhelm
De Toegift Texel
Halve Finalistentournee
Binnenkort

Anderen bekeken ook