AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL
HALVEFINALISTEN AKF SONNEVELDPRIJS 2021  <<

Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Glodi Lugungu, Rosa da Silva en Stefano Keizers. Ze hebben allemaal minstens één ding gemeen: ze wonnen de AKF Sonneveldprijs en wisten een succesvolle (theater)carrière op te bouwen. Toch zijn ze ook ontzettend verschillend. Scherpe grappen, absurdistische teksten en poëtische liedjes wisselen elkaar af.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival begeleidt aanstormend talent naar hun kleinkunstcarrière. De vijf halvefinalisten volgden de Keep an Eye Masterclasses van Wimie Wilhem, Lebbis en Theo Nijland. Na een korte maar intesieve try-out tournee presenteren ze zich in de Meervaart. Wie wint de felbegeerde AKF Sonneveldprijs, AKF Publieksprijs en Shaffy Cheque? Vanwege de beperkte capaciteit vinden de halve finales besloten plaats. De finale is te volgen via een livestream. De livestream-kijkers stemmen mee voor de AKF Publieksprijs!

Halve finales: 29 juni 2021
De Meervaart (besloten)

19.00 uur: Sanjeevani Hendriks | Boban Benjamin Braspenning | Farida Laan

21.15 uur: n00b | Ramon Chatrer | Gastoptreden Lotte Velvet

Presentatie: Nina de la Croix

Finale: 30 juni 2021 – 20.00 uur
Livestream vanuit De Meervaart

Presentatie: Raoul Heertje

Bestel voor 19.00 uur uw ticket en stem mee voor de AKF Publieksprijs.
Ticket kopers na 19.00 uur kunnen niet meer mee stemmen, maar kunnen wel de gehele livestream volgen.

Tickets livestream.
BOBAN BENJAMIN BRASPENNING
Branie

Na zes jaar aan de Universiteit, drie diploma’s op zak en prachtige carrièrekansen in ’t verschiet besloot Boban Benjamin Braspenning zich met bergen aan studieschuld als autodidact artiest te wagen aan cabaret in corona-tijd. Geheel volgens de Keynesiaans Economische traditie: ten tijde van crisis moet je investeren. En de Kleinkunst kan wel een impuls gebruiken. Met Branie is dat een investering voor de lange termijn. Want met zijn zang, rap, gitaar, piano en spoken word; trekt Boban nú al volle zalen. Daar heeft hij immers het verkeerde voor gestudeerd.

Over Boban Benjamin Braspenning
Boban Benjamin Braspenning (1994, geboren en woonachtig in Utrecht) is geboren met een artiestennaam – daarmee gedoemd geen rooie cent te verdienen. Etymologisch is de naam Braspenning afkomstig van een zeldzame munt uit de 15e eeuw. Je kon er een goede maaltijd van kopen. Gelukkig heeft Boban zelden honger. Dat is maar goed ook, want zijn achternaam is niet inwisselbaar. Benjamin betekent ook wel ‘het jongste kind’. Zijn moeder koos die naam, waarmee een duidelijk signaal werd afgegeven aan Boban’s vader. Die op zijn beurt de naam Boban koos, wat ook wel ‘zoon van God’ betekent, waarmee weer een duidelijk signaal werd afgegeven aan Boban’s moeder… Zijn broer heet Dagobert… Geen grap.

Credits
Tekst en spel: Boban Benjamin Braspenning
Regie begeleiding: Eran Ben-Michaël
Foto: Anne van Zantwijk

Social media

.
RAMON CHATRER
Roestplaats

In de rauwe muzikale cabaretvoorstelling Roestplaats is er ruimte voor al onze manische hersenspinsels en diepste gevoelens.
Hoe gaan we om met onze kwade kanten als we eigenlijk liefdevol willen zijn?
Ramon Chatrer zingt en speelt vanuit het diepst van zijn wezen over dat wat we onderdrukken. Met het publiek duikt hij in de beerput.

Hij weet grote, herkenbare gevoelens en sentimenten te vertalen in mooie, weemoedige liedjes. Even zullen we niet meer eenzaam zijn.

Over Ramon Chatrer
Ramon Chatrer (1996, geboren in Helmond, woonachtig in Den Bosch) is cabaretier en zanger. Hij studeerde in 2019 af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch.
In 2020 won hij de Publieks-, Persoonlijkheids- en Juryprijs bij het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Tekst, spel en muziek: Ramon Chatrer
Regie begeleiding: Vera Mann
Foto: Anne van Zantwijk

Social media

 

.
SANJEEVANI HENDRIKS
Ik had wel dood kunnen zijn

In Ik had wel dood kunnen zijn geeft Sanjeevani een inkijk in het leven van een alleenstaand kind dat zichzelf opvoedt in een wereld zonder rolmodellen en schijnt zij haar eigen licht op het thema adoptie. In deze energieke voorstelling zien we iemand die veel vragen heeft, maar nooit antwoorden gaat krijgen.
Lukt het haar, om zonder antwoorden, volwassen te worden?

Over Sanjeevani Hendriks
Sanjeevani Hendriks (1982, geboren in Ragam, woonachtig in Amersfoort) woont al ruim 8 jaar in een superdure huurwoning, maar zij is enorm gelukkig met haar woning, want zij heeft een dakterras van 72m2, een opblaasbare jacuzzi, een ligbad, een park met een vijver als achtertuin en een winkelcentrum als buren waar zij, na een wandeling op zondag, als lunch graag frietjes met pindasaus en cola eet.
Sanjeevani studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Theateracademie te Amsterdam als zelfstandig uitvoerend theatermaakster. Sindsdien is zij bezig geweest om zichzelf te ontwikkelen om uiteindelijk de cabaretvloer op te stappen.

In 2015 besloot Sanjeevani dat het de hoogste tijd was om met een regisseur te gaan werken aan haar eerste solo cabaretrogramma, en nu, vele vlieguren verder, vond Sanjeevani het de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging, en schreef zich in voor deze editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Credits
Tekst en spel: Sanjeevani Hendriks
Regie begeleiding: Vincent Wijlhuizen
Foto: Anne van Zantwijk

Social media
http://www.sanjeevanihendriks.com

 

.
FARIDA LAAN
De Assistent

Een zenuwdokter heeft een obsessie voor dameslaarsjes. Zijn buurvrouw huldigt het principe dat pokdaligheid het beste uitkomt boven een zijden overhemd. Maar zij spelen geen rol in De Assistent. Wel een wetenschapster die de gevoeligheid van brandwerende broeken bestudeert. Konijnen, hoefdieren, regenjassen, gootsteenontstopper, slappe handjes, dansjes en nietigheid. Taal, lust en verbeelding. En Dolly Parton.

Over Farida Laan
Farida Laan (1964, geboren in Hoorn, woonachtig in Amsterdam) was kort danser en lang kunstenaar. Totdat het statische karakter van papier en canvas, de beslotenheid van haar atelier, en haar stille kunstenaarschap haar danig de keel uithingen. Ze zegde haar atelier op, gooide schilderijen weg. Nu brengt ze haar absurdistisch universum op het podium. Het theater is hervonden, de verbeelding belichaamd.

Credits
Tekst en spel: Farida Laan
Regie begeleiding: Elisabeth Boor
Foto: Anne van Zantwijk

Social media
www.farida.nl

 

.
n00b
n00b speelt n00b

In n00b speelt n00b vliegen Isabelle en Laura door verschillende scènes heen. Ze zoeken schurend naar ongemak en vinden elkaar in snelle schakels, hiphop, techno en gevoelige chanson vanuit ladyperspectief. Ze proberen zich te verhouden tot maatschappij-kritische thema’s en tot hun eventuele onvermogen daar iets aan te doen.  n00b speelt n00b is een ode aan de eenlingen op deze wereld die er stiekem ook toe doen en zich hopelijk herkennen in de 2020 struggles van n00b.

Over n00b
Laura Bakker (Amsterdam, 1996) en Isabelle Kafando (Haarlem, 1999) leerden elkaar kennen bij Theaterhuis DOX. Er was direct een klik. In 2016 werden ze samen aangenomen op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie, ‘a dream coming true’. In het tweede jaar van de Toneelschool begonnen ze met n00b. Nu vier jaar later zijn ze bijna afgestudeerd en willen ze met n00b de wereld veroveren. Hun passie voor muziek, humor en actuele thema’s behapbaar maken heeft ze bij elkaar gebracht en dat laten ze nooit meer gaan.

Credits
Tekst en spel: Laura Bakker en Isabelle Kafando
Muziek: Floris Bosma
Regie begeleiding: Yannick van de Velde
Foto: Anne van Zantwijk

Social media

AGENDA HALVE FINALISTENTOURNEE 2021