AKF Sonneveldprijs
Halve Finalisten 2018



GLODI
LUGUNGU

Glodi-Lugungu_foto Angela-Pondaag_highres

 

Henk

Henk is een persoonlijk verhaal over afkomst, opvoeding, volwassen worden en familie. Glodi vertelt over zijn leven met een flinke dosis zelfspot en zijn moeder als stralend middelpunt. Glodi is een eigenwijze, optimistische, boeiende verhalenverteller met grote plannen voor de toekomst.
Speellijst >>

Biografie
Glodi Lugungu werd geboren in DR Congo, vluchtte met zijn familie naar Nederland en groeide op in Dommelen. Hij studeert Architectuur in Tilburg en woont inmiddels in Amsterdam.

Credits
Spel, tekst, concept: Glodi Lugungu

MARJOLEIN
FOKKEMA

Marjolein-Fokkema_foto Angela-Pondaag_highres

 

Woeden

Ken je dat gevoel dat alles precies loopt zoals het hoort? Marjolein ook niet. In haar voorstelling laat ze zien hoe alledaagse dingen met haar brein aan de haal gaan, of andersom. Er kan van alles schuil gaan achter een stuk plastic, een bovenbuurman of een duif in het trappenhuis. Ook zingt ze odes aan ongemakkelijke strandwandelingen, schrale troost en een diep verlangen naar pensioen. Dat ze cynisch, rancuneus en obsessief zou zijn, zijn slechts geruchten.
Speellijst >>

Biografie

Marjolein Fokkema werd geboren in West-Brabant, maar heeft het carnaval vieren en de zachte g nooit goed onder de knie gekregen. Ze vertrok naar Amsterdam, speelde in bandjes, studeerde psychologie en voltooide in 2015 een promotieonderzoek. Omdat ze wist dat er nog meer te ontdekken viel, studeerde ze daarnaast aan Theateropleiding Selma Susanna, waar ze in 2017 afstudeerde als theatermaker. Nu schrijft en speelt Marjolein liedjes over de liefde en andere dingen die mis gaan, en doet als wetenschapper onderzoek naar statistiek en psychologie.

Credits
Spel, tekst, concept: Marjolein Fokkema

MEREL
DENIE

Merel-Denie_foto Angela-Pondaag_highres

 

Aas

In deze komische solovoorstelling vol verhaal en beweging neemt Merel zichzelf en het publiek mee in de absurditeit van onze ratrace. Waar racen we zo hard achteraan?
Welk lokaas bungelt er eigenlijk voor ons? En welk AAS gaat ons vervullen?
Een sappige vette worst? De absolute liefde? Of onze eigen grootheid?
Speellijst >>

Biografie
Merel Denie (Leiden, 1984) is een jonge theatermaakster. Ze schrijft, regisseert en speelt.

Na enkele jaren als bewegingsdocent te hebben gewerkt in Amsterdam, volgde ze in 2011 haar droom en startte haar studie regie aan de Toneelacademie van Maastricht.

In 2015 studeerde zij er af met een bewerking en regie van Planeet Alles (Esther Gerritsen). Sindsdien schreef en regisseerde zij Wat ik wil, een voorstelling voor en door jongeren. In Antwerpen maakte zij 3 performances (In de waas van wie we zijn, Niet(s) Anders Omschreven en Vlees). In het voorjaar van 2017 maakte zij de voorstelling ZAAD.

Merel werd in 2017 genomineerd voor de Henriette Hustinxprijs. Sinds september 2017 is ze bezig met haar artistiek onderzoek aan de Master Theater van Maastricht. Merel woont en werkt op dit moment in Antwerpen.

Credits
Spel, tekst, concept: Merel Denie


MICHEL
& TIM

Michel-&-Tim_foto Angela-Pondaag_highres

 

Wegens succes gestopt

De mens is zoekende. Naar zijn/haar iPhone-oortjes, naar zijn/haar zelfvertrouwen, maar bovenal: naar zichzelf. Hij/zij vindt het tegenwoordig heel belangrijk om niet buitengesloten te worden. Michel en Tim doen juist verwoede pogingen om vooral maar niet zichzelf te hoeven zijn door zich te onttrekken aan de saaie realiteit. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. Een overkant waar rappende hangjongeren, verknipte talkshowhosts en omgebouwde, huishoudelijke apparaten de dienst uitmaken. Maar waarom zouden ze daar eigenlijk allemaal bij willen horen? En wat is het resultaat van hun aanstekelijke identiteitscrisis?

In Wegens Succes Gestopt serveren Tim Niehe en Michel Doodeman talloze absurdistische, snelle sketches over gekke types op een bedje van menselijk onvermogen. Een voorstelling over identiteit, verandering en Gerri Eickhof.
Speellijst >>

Biografie
Michel Doodeman is geboren in Amsterdam. Als jong ventje begon hij met acteren in diverse commercials. Op 17-jarige leeftijd belandde hij solo in de halve finale van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival. Overigens: samen met Tim strandden ze in de eerste ronde, maar dat terzijde. Later, tijdens Michels studie Media&Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, volgden nog meer optredens op diverse open podia.

Tim Niehe is een enorme sportfanaat. Hij is dan ook helemaal op zijn plek bij Zappsport, waar hij redacteur is. Ook heeft hij een boek geschreven over elf spelers die slechts één keer in het Nederlands elftal speelden. Hij heeft met een aantal vrienden met een eigen cabaretvoorstelling het Betty Asfalt Complex uitverkocht.

In 2016 besloten ze de komedie krachten te bundelen om vervolgens met wisselend te succes te schitteren. Zoals op de parade en in andere theaters.

Credits
Spel, tekst, concept: Michel Doodeman, Tim Niehe

SANNEKE
VAN DER MEULEN

Sanneke-van-der-Meulen_2_foto Angela-Pondaag_highres

 

Angstzweet

‘Dat ik diarree krijg in gezelschap. Dat ik de pil vergeet. Dat ik mijn haar kort knip. Dat er ineens een kind in mijn buik zit. Dat ik ongelukkig word.
De dokter zegt; ‘Mevrouw van der Meulen, u bent angstig’. Nou, Ik schrok me dood!’

In haar muzikale cabaretvoorstelling Angstzweet, gaat Sanneke de strijd aan met al haar angsten.
Speellijst >>

Biografie
Sanneke van der Meulen wordt in 1988 geboren in Groningen. Ze groeit op in het dorpje Roden, in Drenthe. De liefde voor muziek en cabaret komt al op vroege leeftijd; ze zingt in bands, speelt piano en schrijft eigen liedjes. In 2005 word zij aangenomen op de Popacademie, zingt in verschillende bands en maakt theater. In 2012 word ze aangenomen op de Koningstheateracademie in Den Bosch en maakt ze eigen cabaretvoorstellingen. Daarnaast speelt ze in verschillende producties en voorstellingen en zingt ze o.a. in een productie met Bert Visscher en Noordpool Orkest, waarmee ze een landelijke tournee maakt. In 2016 studeert Sanneke af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch in 2017 wint zij met haar eigen voorstelling het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival.

Credits
Spel, tekst: Sanneke van der Meulen

SELMA
VISSCHER

Selma-Visscher_2_foto Angela-Pondaag_highres

 

Wat valt er te winnen

In een wereld die in brand staat, loopt Selma met een doosje lucifers rond. Omdat je vuur het beste met vuur kunt bestrijden. Niets zal worden ontzien, omdat dingen niet klein hoeven te zijn om ze uit te vergroten. Met een doortastende onverschilligheid en sociaal ongewenste liedjes banjert Selma de kleinkunstarena binnen. Want als je er nog over kunt zingen, dan valt het allemaal nog best mee.
Speellijst >>

Biografie
Selma Visscher is nauwelijks 1.68 en heeft kleine borsten en onnutige hobby’s. Haar teksten en liedjes getuigen van een grote liefde voor zowel taal als muziek. Tijdens haar studie kleinkunst aan de Toneelschool van Antwerpen vond ze een manier om taal en muziek op haar eigen wijze samen te laten komen. Na haar studie schreef ze zich in voor het Groninger Studenten Cabaret Festival, waar ze oktober 2016 met haar voorstelling Pieletje de juryprijs won. Met haar broer Lars Visscher, die zowel piano als accordeon meesterlijk beheerst, als muzikale begeleiding. De theaterkrant schreef over haar: De veelzijdige winnares Visscher koppelt een bescheiden préséance aan brutale teksten. De jury van het Groninger Studenten Cabaret Festival vergeleek haar met Katinka Polderman en noemde haar optreden ‘zorgvuldig geconstrueerd, intens en ontroerend’.

Credits
Spel, tekst, muziek Selma Visscher
Tekst, muziek: Lars Visscher

Foto’s: Angela Pondaag