de waardering 2015

Achter de schermen zetten veel bijzondere mensen en instellingen zich in voor de kleinkunst: producenten, journalisten, uitgevers, theaterdirecteuren en vele anderen.  Tijdens de finale op dinsdagavond 14 april in het DeLamar Theater werd de tweejaarlijkse prijs ‘De Waardering’ uitgereikt aan iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de ontwikkeling van de Nederlandse kleinkunst. Dit jaar is dat Richard van Bilsen, oprichter van cabaretsite www.zwartekat.nl.

Fotografie: Jaap Reedijk

Volgens de jury van DeWaardering is zwartekat.nl al twintig jaar van continue en toenemende waarde voor de cabaretwereld. Zowel cabaretliefhebbers als professionals (ruim 1.000 per dag) bezoeken de site die snel, alert en goed geïnformeerd reageert op actualiteit, aldus de jury die dit jaar bestond uit Simone de Waard, Machiel Emmering en Henk van Gelder. Ook de toepassing van journalistieke principes als hoor- en wederhoor en de uitgebreide archieffunctie worden geprezen. Oprichter Richard van Bilsen beheert de site vrijwillig en heeft deze laten uitgroeien tot een professioneel journalistiek platform.

DeWaardering werd door het Amsterdams Kleinkunst Festival ingesteld in 2007 bij het afscheid van de bestuursleden Simone de Waard en Machiel Emmering. De prijs bestaat uit een oorkonde, een speciaal door Frank van Pamelen geschreven gedicht en een bedrag van 1.500 euro.

Eerdere winnaars waren:

2013:
Henk van Gelder, journalist

2011:
Vic van de Reijt, uitgever en muziekkenner

2009:
Joost Nuissl, oud-directeur Kleine Komedie