Concert voor de zorg

Tijdens een unieke avond vanuit het Theater Flint in Amersfoort zijn op dinsdagavond 15 juni diverse zorghelden uit het hele land bij elkaar gebracht waar zij op een speciale wijze werden bedankt voor al het harde werk en goede zorg. Zes artiesten brachten een theatraal concert om zes verschillende zorghelden in het zonnetje te zetten met een eigen geschreven lied op basis van een eerdere ontmoeting. Onder andere Sanne Wallis de Vries, Vera Mann, Yentl en De Boer en Shirma Rouse werkten mee aan het Concert voor de Zorg dat werd gepresenteerd door Hijlco Span en Richard Groenendijk. Het concert, geproduceerd door Amsterdams Kleinkunst Festival en KRO-NCRV, is uitgezonden op NPO Radio 5 en NPO2 Extra. Beide organisaties willen naast een speciale dank aan de zorgmedewerkers ook het positieve gevoel overbrengen aan de mensen thuis en daarmee de verbondenheid voelbaar maken.

Nu we al meer dan een jaar in deze pandemie zitten lijkt het soms alsof we zijn vergeten dat achter de glazen schuifdeuren en in de zorgpraktijken nog steeds met hart en ziel wordt gewerkt en geknokt voor een waardige en goede zorg. Met diverse artiesten wordt tijdens het Concert voor de Zorg, gezongen voor alle artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere medewerkers uit ziekenhuizen; van de IC, de Eerste Hulp, de longafdeling, maar ook de thuiszorg, huisartsen, verpleeghuizen, hospices en GGD’s.

Artiesten schrijven een lied op maat
De artiesten, Vera Mann, Yentl en De Boer, Shirma Rouse, Ernst van der Pasch, Theo Nijland & Juneoer Mers en Sanne Wallis de Vries, hebben verschillende zorgmedewerkers geïnterviewd over hun ervaringen van het afgelopen jaar: Wat is hen bijgebleven, wat heeft hen geraakt, wat heeft hen er doorheen geholpen, wat hebben ze geleerd, wat maakt hen nog steeds boos, verdrietig of blij? Elke artiest maakte een lied (op basis van, en geïnspireerd op, het interview) dat tijdens het Concert van de Zorg live werd uitgevoerd onder begeleiding van een band in bijzijn van diverse zorgmedewerkers.

Zorgmedewerkers
De groep deelnemende zorgmedewerkers is divers. Van een teamleider IC in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, een huisarts op de Veluwe en een thuiszorgmedewerker van het Corona-team in Amsterdam, tot aan een medewerker gehandicaptenzorg in Schiedam, een medewerker van verpleeghuis IJmuiden en een geestelijk verzorger in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

.
Initiatief en producent
Het initiatief komt van cabaretier en huisarts Ernst van der Pasch. Als arts maakt hij de corona-crisis van dichtbij mee. Van der Pasch is regelmatig te gast op zorgsymposia, waar hij actuele liedjes brengt over de zorg. Het Amsterdams Kleinkunst Festival en KRO-NCRV’s radioprogramma Volgspot produceren jaarlijks onder meer de Avond van de Kleinkunst in samenwerking en wilden voor dit initiatief graag weer de handen ineen slaan om de zorghelden te bedanken.

Foto: Anne van Zantwijk


Anderen bekeken ook