Joost Spijkers wint 30ste Annie M.G. Schmidtprijs met Welkom Thuis

Zojuist hebben Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival in Theater Bellevue de winnaar bekendgemaakt van de Annie M.G. Schmidtprijs 2021. Uit handen van juryvoorzitter Jurrian van Dongen ontvingen Peer Wittenbols, Arend Niks, Andreas Suntrop en Joost Spijkers een buste van Annie M.G. Schmidtprijs en een geldprijs ter waarde van €3.500,- voor het lied Welkom Thuis uit het theaterprogramma Hotel Spijkers.

Juryrapport
De jury sprak lovende woorden over de kwaliteit van het winnende lied:
Er bestaan veel liedjes over dit fenomeen, maar zelden kwam De Dood zelf aan het woord. En dan blijkt De Dood ook nog vileiner, sadistischer en met meer willekeur werkzaam dan we ons hadden verbeeld. Maar hij stopt ook genoeg zwarte humor in zijn intentieverklaring, zodat we willen blijven luisteren.

Joost Spijkers laat als uitvoerder geen nuance liggen. Hij fluistert verleidelijk, provoceert, babbelt laconiek, hij schreeuwt het uit. Leunend tegen de grillige begeleiding van een soort dronkemansfanfare.

De tekst van Peer Wittenbols geeft je een klap in je gezicht, dan weer een stomp in je maag of reikt je een ijskoude hand. Met iedere keer luisteren wordt het nummer rijker. En dan dat grote geheim aan het eind.

Dit lied is geen gezellige crowdpleaser en daar geniet het zelf hoorbaar van.

In taal, compositie en uitvoering zo nietsontziend en meedogenloos, dat het uiteindelijk louterend werkt.”

30ste uitreiking
De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur en wordt jaarlijks uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. De jury bestond uit Cor Bakker, Eva Bauknecht, Jurrian van Dongen (voorzitter), Jeanine la Rose en Hijlco Span. De criteria waren vanwege de coronapandemie versoepeld. Ook nummers die in try-out programma’s waren uitgevoerd konden worden ingestuurd. De Annie M.G. Schmidtprijs is voor de 30ste keer uitgereikt.

Fotos: Jaap Reedijk

Nominaties

De genomineerden waren:

Bloed in mijn bloed
Tekst: Wende en Maaike Martens
Muziek en uitvoering: Wende

Eten of gegeten worden
Tekst, muziek en uitvoering: Lisa Loeb
Productie: Darius Timmer

Flikker op met je panache
Tekst en muziek: Peter van Rooijen
Uitvoering: Peter van Rooijen & Band

Het enige dat ontbreekt
Tekst: Janne Schra
Muziek: Janne Schra en Tony Roe
Uitvoering: Janne & de Vogels

Ik hoop het wel
Tekst: Jan Beuving
Muziek: Rutger de Bekker
Uitvoering: Richard Groenendijk

Welkom thuis
Tekst: Peer Wittenbols
Muziek: Arend Niks, Joost Spijkers en Andreas Suntrop
Uitvoering: Joost Spijkers

Eerdere winnaars
Eerdere winnaars zijn onder meer Alex Klaasen, Jan Beuving, Wende, Kiki Schippers, Brigitte Kaandorp, Theo Nijland en Jeroen van Merwijk.