Nominaties

De nominaties voor de Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, zijn bekend. Juryvoorzitter Jacques Klöters onthulde op donderdag 2 maart 2017 de genomineerden voor de prijs in het NPO Radio 1- programma Kunststof. De Annie M.G. Schmidtprijs is de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kleinkunstlied van het voorafgaande seizoen.

De bekendmaking van de winnaar en de bijbehorende uitreiking van de prijs vindt plaats op zondag 9 april in Theater Bellevue te Amsterdam. De uitreiking is onderdeel van de uitgebreide feestelijke festivaleditie AKF Deluxe. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar 30 jaar. De Annie M.G. Schmidt Prijs voor de 25e keer wordt uitgereikt.

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds 2016 een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt weer bevestigd hoeveel mooie liedjes er worden geschreven, en laten we graag zien dat er veel (jonge) kleinkunsttalenten op hoog niveau excelleren.

Tijdens de uitreiking worden de zes genomineerde liedjes ten gehore gebracht. waarna de voorzitter van de vakjury bekend maakt welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs 2016.
De winnaar ontvangt een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator Volgspot), Anne van Rijn (cabaretière/zangeres/theatermaakster) en Martijn Breebaart (pianist/componist). Zij reiken de prijs uit aan zowel de tekstdichter als de componist en uitvoerend artiest van het winnende lied. De presentatie van deze feestelijke middag is in handen van Jelle Kuipers.

De afgelopen paar jaar wonnen:
Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ (2015), Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).


De zes genomineerde liedjes en bijbehorende tekstdichters, componisten en uitvoerenden zijn:

Solidariteit
Tekst, compositie en uitvoering: Jan Rot
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Moeder

Tekst, compositie en uitvoering: Alex Roeka
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Wonderlijk

Tekst: Frans Mulder
Compositie: Bernd van den Bos
Uitvoering: Simone Kleinsma
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Als tijd niet bestaat

Tekst, compositie en uitvoering: Flip Noorman
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


Er spoelen mensen aan

Tekst en uitvoering: Kiki Schippers
Compositie: Kiki Schippers en Rolf Verbaant
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>


SM-Lied

Tekst, compositie en uitvoering: Maarten Ebbers
Beluister het lied >>
Lees de tekst >>