AKF Openingsdebat: Kwetsen voor de Kunst?  <<

De Balie
Ma 1 april 2019
Aanvang: 16.00 uur

Op 1 april vond het AKF Openingsdebat plaats in de De Balie. Wat is satire en wie bepaalt de grenzen? Waarom vinden we niet allemaal dezelfde grappen leuk? Hoewel alles kan in het vrije Nederland is er toch geregeld #ophef over dingen die leuk bedoeld waren. De middag werd geleid door Raoul Heertje. Met als gasten: Robert Vuijsje, Ewout Jansen, Mark Boukes, André Dongelmans, Wimie Wilhelm en Rikkert van Huisstede.

Lees hier het artikel dat verscheen in het Parool!

Dit programma is ontstaan in navolging op het debat dat we vorig jaar rondom dit onderwerp voerden met o.a. Yannick van de Velde, Tom Kalmthout (Rundfunk) en Diederik Ebbinge (De Luizenmoeder). Deze productie is onderdeel van AKF Deluxe dat plaatsvindt van 1 t/m 14 april 2019.

 

 Raoul Heertje (1963) is comedian, schrijver en programmamaker. In 1990 initieerde hij stand-up gezelschap Comedytrain en later ook comedyclub Toomler. Jarenlang was hij de vaste teamcaptain bij het televisieprogramma Dit was het nieuws. Heertje schreef columns en interviews voor verschillende media, o.a. het boek Mark Rutte is lesbisch en onderzocht mediamechanismes in zijn tv-programma Heerlijk eerlijk Heertje. De afgelopen jaren regisseerde hij cabaretiers en vertaalde en schreef hij diverse toneelstukken. In april 2019 gaat zijn script van ’t Schaep met de 5 Pooten in première.

André Dongelmans studeerde in 2013 af aan de Toneelschool en Kleinkunst Academie Amsterdam. Hij is te zien geweest in diverse theaterproducties, televisieseries en films waaronder De Luizenmoeder.

Robert Vuijsje is schrijver. Zijn laatste boek, Salomon’s oordeel, gaat over de moderne valkuilen van racisme en antiracisme. Tijdens het debat deelt hij zijn visie op humor en de veranderende tijdsgeest.

Ewout Jansen won 12 cabaretprijzen met het duo Ewout & Etienne en werkt mee aan de Sunday Assembly (Mezrab / Hofman Café) en De snijtafel (VPRO). Als jurist adviseerde hij jarenlang de Hoge Raad en is verbonden aan Lean Lawyers. Wat zegt de wet over de grenzen van de grap?

Mark Boukes is assistent professor communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op de effecten van ‘infotainment’. Wat doet politieke satire met de publieke opinie?

Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast haar eigen cabaretvoorstellingen, speelde ze onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, Orkater en Het Nationale Toneel. Verder is ze ook te zien geweest in diverse televisieseries, waaronder de bekende politieserie Baantjer. Ze regisseert onder andere voor: Eva Crutzen, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Rayen Panday.

Rikkert van Huisstede leeft zijn leven als een kunstwerk en vertelt daarover op het toneel. Over de overeenkomsten tussen mannen en vrouwen, over verliefd worden op meer mensen, over verbinding maken door dicht bij jezelf te blijven. Hij was 19 toen Herman van Veen hem uitnodigde om mee te zingen in zijn voorstelling. Na een tournee door Europa en een rol in zeven verschillende voorstellingen werd het tijd om zijn vleugels uit te slaan. Hij is producent en artistiek leider van de maatschappelijke beweging en theatervoorstelling BOYS WON’T BE BOYS.