AKF Deluxe: ontdek kleinkunst!

Het Amsterdams Kleinkunst Festival presenteert van 26 maart t/m 15 april 2018 AKF Deluxe, hét jaarlijkse kleinkunst festival rondom het Amsterdamse Leidseplein.

Tijdens AKF Deluxe ontdek je kleinkunst van de beste artiesten. Laat je verrassen door de AKF Hommage aan Herman van Veen. Ontdek aanstormende talenten als Stefano Keizers en Lonneke Dort. Of loop een geheime kleinkunstroute over het Leidseplein.

Wie gaat er dit jaar vandoor met de AKF Sonneveldprijs? En wie wint de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied? Dompel je drie weken onder zodat je weer helemaal op de hoogte bent van de béste kleinkunst van dit moment.

Programma

AKF Hommage - Herman van Veen | ma 26 maart 2018 | 20.00 uur | DeLaMar Theater

.

AKF HOMMAGE HERMAN VAN VEEN

Maandag 26 maart 2018
DeLaMar Theater – 20.00 uur
Met optredens van onder meer Claudia de Breij, Rosenberg Trio, Paul van Vliet, Scapino Ballet, Harry Saksioni, Yora Rienstra, Anne van Veen en Babette van Veen
Reserveer tickets >>

Jaarlijks brengt het Amsterdams Kleinkunst Festival een hommage aan een gerenommeerde kleinkunstenaar. Bevriende collega’s verzorgen in het Amsterdamse DeLaMar Theater een avond met het repertoire van de laureaat. Onder meer Herman Finkers, Paul van Vliet, Freek de Jonge, Harry Bannink en Liesbeth List ontvingen een hommage. In 2018 gaat de AKF Hommage naar podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator Herman van Veen.

Herman van Veen (Utrecht, 1945) studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma Harlekijn. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. In 1979 werd het prentenboek Alfred J. Kwak uitgebracht, waarvan in 1989 een tot cult geworden 52-delige animatieserie gemaakt werd die wereldwijd te zien was.
Van zijn hand verschenen tot op heden 184 cd’s, 21 dvd’s, een zeventigtal boeken, tientallen scenario’s voor onder meer door hem zelf geregisseerde speelfilms.
Van Veen was drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen en in 2015 doorgaf aan Claudia de Breij. Daarnaast ontving hij vele onderscheidingen voor zijn omvangrijke oeuvre.

Reserveer tickets >>


AKF Debat in De Balie | di 3 april 2018 | 16.00 uur | De Balie
Info volgt

Stefano Keizers - Erg Heel | di 3 april 2018 | 20.30 uur | Theater Bellevue

.

STEFANO KEIZERS – Erg Heel

Dinsdag 3 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

Na zijn revolutionaire dubbelslag met winst van zowel de Wim Sonneveldprijs als de Sonja Barend Award, kwam Stefano Keizers eerder dit jaar met alweer zijn vierde doorslaggevende avondvullende programma.

“Wie zich wel eens afvraagt of er nog een nieuwe Hans Teeuwen gaat opstaan, ziet bij Keizers hoe dat eruit zou kunnen zien”
NRC

Erg Heel is een multidisciplinaire experience waarin ‘augmented reality’ en diëgetische compositie samensmelten tot een moderne bewerking van het populaire sprookje Assepoester, hier en daar afgewisseld met herschreven teksten van Shakespeare, geïnspireerd op de hoekige bewegingen van Pia Bausch terwijl de nazaten van Jan de Bont in het zonnetje worden gezet.

Via lichtvoetige anekdotes en goed in het gehoor liggende trash metal neemt Keizers je mee op een virtuoze wereldreis langs krochten. Daarbij staat steevast de vraag centraal: hoe is het om kinderen op te voeden?

Stefano Keizers (Yaoundé, Kameroen, 1984) is de derde zoon uit een gezin dat altijd op reis lijkt te zijn. Nog voor zijn tiende levensjaar had Stefano al in zes verschillende landen gewoond en sprak hij bijna een dubbel aantal talen. Dit verklaart wellicht zijn liefde voor klank en zijn vlijmscherpe blik als er verschillende culturen met elkaar vergeleken moeten worden.

Stefano Keizers, pseudoniem van Gover Meit, heeft op 18 april de 29e editie van het Concours om de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival gewonnen. Keizers balanceert volgens de jury “op de grenzen van absurdisme en surrealisme”. “Zijn opkomst in de slaapzak is zeer origineel en zijn teksten zijn hilarisch”, luidde het oordeel.
Regie: Jelle Kuiper

Reserveer tickets >>


AKF YouTube Avond | wo 4 april 2018 | 20.30 uur | Theater Bellevue

.

AKF YOUTUBE AVOND

Woensdag 4 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

Tijdens YouTube avond wordt het publiek door kleinkunstenaars en een gespreksleider ontvangen in Klein Bellevue in een ‘Zomergasten setting’. De kleinkunstenaars laten de YouTube filmpjes zien die ze in hun werk inspireerden.

Met o.a. Tim Kamps en Wart Kamps

Reserveer tickets >>


Halve Finales | vr 6 en za 7 april 2018 | 20.00 uur | Theater Bellevue

.

HALVE FINALES AKF SONNEVELDPRIJS

Vrijdag 6 en zaterdag 7 april 2018
Theater Bellevue – 20.00 uur
Reserveer tickets >>

Op 6 april spelen
Marjolein Fokkema
Glodi Lugungu
Sanneke van der Meulen

Op 7 april spelen
Merel Denie
Michel & Tim
Selma Visscher

De zes halve finalisten van de AKF Sonneveldprijs strijden tijdens de halve finales om een plek in de grote finale op 9 april in De Kleine Komedie. Na diverse selectierondes, een try-out tournee door heel Nederland en coaching van verschillende theatermakers en regisseurs, zijn de cabaret en kleinkunst talenten er klaar voor om hun programma in de grote zaal van Theater Bellevue te spelen.

Wie maakt er kans op de felbegeerde AKF Sonneveldprijs?

Wie van hen maakt na vanavond nog kans op de felbegeerde AKF Sonneveldprijs? De prijs die eerder al eens gewonnen werd door o.a. Maarten van Roozendaal, Van der Laan en Woe, Louise Korthals, Peter van Rooijen en Yentl en de Boer. Neem tijdens deze feestelijke avonden plaats op het pluche en maak kennis met de talenten van de toekomst!

In iedere halve finale treden er drie kandidaten op met een programma van ong. 30 minuten. Na afloop van de tweede halve finale maakt de juryvoorzitter de drie finalisten bekend.

Reserveer tickets >>


Maarten Ebbers & De Medemens | vr 6 april 2018 | 20.30 uur | Theater Bellevue

.

MAARTEN EBBERS EN DE MEDEMENS

Donderdag 5 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

De Medemens is de band rond cabaretier Maarten Ebbers en zo goed als nieuw!

Cabaretier Maarten Ebbers startte in de zomer van 2016 met zijn band De Medemens. Met drummer Jan Roel Hamersma (o.a. Nynke Laverman, D.A.A.N.), bassist Mike Kamp (o.a. Ruben Hoeke, The Soul Brothers) en een loopstation speelt Maarten de beste nummers uit zijn cabaretvoorstellingen. Hondje met een Trui, Wapentje, Verloren Tijd en Eens Maar Nooit Weer (het Sm-lied). Om er maar een paar te noemen. Met het laatste nummer is Maarten in 2017 genomineerd voor de Annie M. G. Schmidtprijs 2016.

Maarten Ebbers won in 2009 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Sindsdien maakte hij drie avondvullende cabaretvoorstellingen en staat een vierde programma op de planning. Daarnaast is hij een van de vaste muzikanten van de Sneldichteres en is sinds 2014 als theaterzanger verbonden aan het collectief Het Nieuwe Lied.

spel, muziek Maarten Ebbers, Jan Roel Hamersma en Mike Kamp

Reserveer tickets >>


Finale | ma 9 april 2018 | 20.15 uur | De Kleine Komedie

.

FINALE AKF SONNEVELDPRIJS

Maandag 10 april 2018
De Kleine Komedie – 20.15 uur
Reserveer tickets >>

We adviseren sowieso: wees erbij nu het nog kan. Kom kijken naar de sterren van morgen.

Daar zijn ze weer! De trotse, belofte- en talentvolle ambitieuze finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De line-up is uiteraard nog niet bekend maar we adviseren sowieso: wees erbij nu het nog kan. En de dames en heren hebben heel wat meters gemaakt de afgelopen maanden. Een landelijke try-out-tournee, Ramses Shaffy Masterclasses, de halve finales in Theater Bellevue en uiteindelijk de grote finale aan de Amstel. Allesbehalve gepokt en al helemaal niet gemazeld staan ze in de coulissen te popelen om hun kunnen te tonen. Zingend, spelend, acterend, misschien wel vloekend, rappend of stamelend, wie zal het zeggen? Kom kijken naar de sterren van morgen.

Reserveer tickets >>


Avond van de Kleinkunst | di 10 april 2018 | 20.15 uur | De Kleine Komedie

.

Avond van de Kleinkunst

Dinsdag 10 april 2018
De Kleine Komedie – 20.15 uur
Tickets reserveren >>

We kennen ze allemaal, de Nederlandstalige klassiekers; Anne van Herman van Veen en Oerend Hard van Normaal. Of van iets langer geleden ‘Meisjes uit vervlogen dagen’ van Willem Wilmink.

Naast dat het liedjes zijn die inmiddels behoren tot ons cultureel erfgoed, hebben deze nummers iets gemeen. Het zijn liedjes met een open eind, het zijn verhalen die niet helemaal zijn afgerond en die vragen om een antwoord.

Jonge kleinkunstenaars en talentvolle popmuzikanten maken een vervolglied op bestaande liedjes en die presenteren ze op de Avond van de Kleinkunst.

Komen we eindelijk te weten hoe het is vergaan met ‘Anne’. En of de wereld inderdaad door haar mooier is gekleurd. En na 40 jaar hebben we nog steeds geen idee hoe het met Bert’ en ‘Tinus’ uit Oerend Hard afgelopen is.

Maar zoals altied kwam an dat gejakker een end. Deur ’n zatte kearl die de snelheid van een motor niet kent Bertus ri-j d’r op en Tinus kwam d’r vlak achteran. En iedereen die zei: Van die leu heur i-j nooit meer wat van” (uit Oerend Hard)

Het Amsterdams Kleinkunst Festival komt in samenwerking met het radioprogramma Volgspot met antwoorden. Een avond waarop de originele liedjes, in de meeste gevallen gezongen door de originele zangers zelf, én de vervolgliedjes door jonge kleinkunstenaars en talenvolle popmuzikanten.

Een avond met medewerking van o.a. Bennie Jolink, Kiki Schippers, VOF De Kunst, Anne van Veen, Jacques Herb, Nathalie Baartman, Flip Noorman, Janse Bagge Bend, Kirsten van Teijn en Mira.

Band onder leiding van Ocker Gevaerts
Regie: Wimie Wilhelm
Foto: Arjan Benning

Tickets reserveren >>


Stefano Keizers - Erg Heel | di 10 april 2018 | 20.30 uur | Theater Bellevue

.

STEFANO KEIZERS – Erg Heel

Dinsdag 3 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

Na zijn revolutionaire dubbelslag met winst van zowel de Wim Sonneveldprijs als de Sonja Barend Award, kwam Stefano Keizers eerder dit jaar met alweer zijn vierde doorslaggevende avondvullende programma.

“Wie zich wel eens afvraagt of er nog een nieuwe Hans Teeuwen gaat opstaan, ziet bij Keizers hoe dat eruit zou kunnen zien”
NRC

Erg Heel is een multidisciplinaire experience waarin ‘augmented reality’ en diëgetische compositie samensmelten tot een moderne bewerking van het populaire sprookje Assepoester, hier en daar afgewisseld met herschreven teksten van Shakespeare, geïnspireerd op de hoekige bewegingen van Pia Bausch terwijl de nazaten van Jan de Bont in het zonnetje worden gezet.

Via lichtvoetige anekdotes en goed in het gehoor liggende trash metal neemt Keizers je mee op een virtuoze wereldreis langs krochten. Daarbij staat steevast de vraag centraal: hoe is het om kinderen op te voeden?

Stefano Keizers (Yaoundé, Kameroen, 1984) is de derde zoon uit een gezin dat altijd op reis lijkt te zijn. Nog voor zijn tiende levensjaar had Stefano al in zes verschillende landen gewoond en sprak hij bijna een dubbel aantal talen. Dit verklaart wellicht zijn liefde voor klank en zijn vlijmscherpe blik als er verschillende culturen met elkaar vergeleken moeten worden.

Stefano Keizers, pseudoniem van Gover Meit, heeft op 18 april de 29e editie van het Concours om de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival gewonnen. Keizers balanceert volgens de jury “op de grenzen van absurdisme en surrealisme”. “Zijn opkomst in de slaapzak is zeer origineel en zijn teksten zijn hilarisch”, luidde het oordeel.

Reserveer tickets >>


Keep an Eye Masterclasses - Raoul Heertje | wo 11 april 2018 | 20.30 uur uur | Theater Bellevue

.

KEEP AN EYE MASTERCLASSES: RAOUL HEERTJE

Woensdag 11 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

Onder toeziend oog van Raoul Heertje kondigen de presentatoren van het Amsterdams Kleinkunst Festival, Nina de la Croix, Yvonne van den Eerenbeemt, Soraya de Bakker en Sophie de Hart, verschillende acts aan en af. Raoul Heertje licht toe welke facetten er spelen bij het presenteren, wat de valkuilen zijn en hoe verder te gaan als er onverwachte dingen gebeuren. Een kijkje in de keuken dus van het vak van presentator.

Raoul Heertje (1963) is schrijver, presentator en stand-upcomedian. In 1990 initieerde hij Comedytrain, een gezelschap stand-upcomedians die deze kunstvorm in Nederland introduceerde en later ook Toomler als vaste speelplek voor comedians.

Jarenlang was hij de vaste teamcaptain bij het televisieprogramma Dit was het nieuws. Heertje schreef columns en interviews voor verschillende media, het boek Mark Rutte is lesbisch en onderzocht mediamechanismes in zijn TV-programma Heerlijk eerlijk Heertje. De afgelopen jaren werkte hij aan een tv-serie voor de NPO, schreef en vertaalde hij diverse toneelstukken, begeleidde hij jonge cabaretiers en treedt hij ook zelf weer regelmatig op als comedian.

Deze Keep an Eye Masterclass is de derde in de reeks masterclasses die gekoppeld is aan de AKF Sonneveldprijs. Met ingang van 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival dankzij de inzet van het Prins Bernhard Cultuurfonds samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent, gekoppeld aan het concours om de AKF Sonneveldprijs. In de periode van januari tot en met april 2018 werken de deelnemers en presentatoren van het concours aan hun artistieke en zakelijke vakmanschap.

met Raoul Heertje, Nina de la Croix, Yvonne van den Eerenbeemt, Soraya de Bakker en Sophie de Hart

Reserveer tickets >>


AKF Roulette | do 12 april 2018 | 19.30 uur uur | Geheime locaties Leidseplein
Info volgt

Lonneke Dort | do 12 en vr 13 april 2018 | 20.30 uur uur | Theater Bellevue

.

LONNEKE DORT

Donderdag 12 en vrijdag 13 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

Wat gebeurt er als een alternatieve pop-rock band bekende Nederlandstalige (kleinkunst) muziek onder handen neemt? Lonneke Dort, winnaar AKF Sonneveldprijs 2017, waagt zich deze avond aan klassiekers, van o.a. Jacques Brel tot Harrie Jekkers, Brigitte Kaandorp en Drs. P.

Samen met haar indie band knalt Lonneke een sfeervol alternatief kleinkunstconcert om je oren, die zowel theater als festivalweide niet zou misstaan.

Instant Matter is een indie band uit ’s-Hertogenbosch en Amsterdam. Als eerste wapenfeit brachten ze in 2016 de single Slow Down uit, waarna ze het podium op klommen en meteen de 2e prijs op de Bossche Band Battle wonnen. Instant Matter wordt omschreven als sfeervolle muziek met een donker randje, in de trant van bands als Daughter en London Grammar.

Leadzangeres Lonneke Dort won in april 2017 de AKF Sonneveldprijs met haar kleinkunstprogramma Want laten we wel wezen. “Dort begeleidt die woorden met gortdroge mimiek, een opgetrokken wenkbrauw en soms met een blik waar je even in blijft hangen.” (NRC)

van en met Instant Matter (Lonneke Dort e.a.)

Reserveer tickets >>


Nathalie Baartman | za 14 april 2018 | 20.30 uur | Theater Bellevue

.

NATHALIE BAARTMAN

Zaterdag 14 april 2018
Theater Bellevue – 20.30 uur
Reserveer tickets >>

De Twentse kleinkunstenaar Nathalie Baartman geeft speciaal voor AKF Deluxe een concert in Klein Bellevue. Haar Twentse liedjes heeft ze op Balkan muziek gezet en brengt ze ten gehore in een unieke samenwerking met muzikanten uit alle windstreken. Met Nathalie achter de microfoon en op haar zo geliefde orgel en accordeon.

Nathalie Baartman volgde haar kleinkunstopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch.

In 2004 won ze de Persoonlijkheidsprijs op cabaretfestival Cameretten. Momenteel is ze op tournee met haar zesde cabaretprogramma Voest!.

Naast het maken van cabaretprogramma’s, schrijft Nathalie ook columns voor De Twentsche Courant/Tubantia en regelmatig ook voor het radioprogramma Vroege Vogels. De eerste reeks columns in de krant is in boekvorm verschenen: Ik heb iets met prutsers.

spel, tekst, muziek Nathalie Baartman

Reserveer tickets >>

[/item][/accordeon][accordeon]
Annie M.G. Schmidtprijs | zo 15 april 2018 | 16.00 uur | Theater Bellevue

.

ANNIE M.G. SCHMIDTPRIJS

Zondag 15 april 2018
Theater Bellevue – 16.00 uur
Deze uitreiking is op uitnodiging

Het Amsterdams Kleinkunst Festival reikt jaarlijks De Annie M.G. Schmidtprijs uit voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het voorgaande seizoen.

Wat is het beste theaterlied van afgelopen seioen?

In samenwerking met Buma Cultuur bekroont het festival de componist, schrijver en uitvoerend artiest met een buste van Annie en een geldbedrag van 3.500 euro. Voorafgaand aan de uitreiking worden er zes genomineerde liedjes bekend gemaakt.

Een goed theaterlied kenmerkt zich door een kwalitatief sterke tekst die ondersteund wordt door goede muziek en zang.

De prijs werd de afgelopen jaren gewonnen door o.a. Freek de Jonge, Maarten van Roozendaal, Wende Snijders, Sara Kroos, Brigitte Kaandorp, Yentl en de Boer en Jan Rot.

Deze uitreiking is op uitnodiging

[/accordeon]

Randprogrammering

[accordeon]Kleinkunst wandelingen - Daan Bartels | meerdere data

.

KLEINKUNST WANDELINGEN
DAAN BARTELS

MAAK EEN KLEINKUNSTWANDELING DOOR AMSTERDAM

logo-het-lied-defWelke kroegen bezocht Ramses Shaffy? Waar speelde het Wim Sonneveld Ensemble? In welke versjes beschrijft Annie M.G. Schmidt de hoofdstad? En hoe bijzonder was de voordeur van Liesbeth List?

Kleinkunstkenner en wandelgids Daan Bartels weet de antwoorden en wijst de weg.

RAMSES SHAFFY
Doe als Sammy, kijk omhoog! Dan zie je de blauwe lucht en de prachtige gevels van de Amsterdamse huizen. Wandelend door het centrum van de stad vertelt de gids over het leven en werk van zanger en acteur Ramses Shaffy.

WIM SONNEVELD
Van zolderkamer tot grachtenpand, van Leidsepleintheater tot De La Mar, van conference tot lied. De gids vertelt het levensverhaal van Wim Sonneveld aan de hand van zijn woon- en werkplekken.

LIESBETH LIST
Liesbeth List verruilde het stille eiland Vlieland voor het bruisende Amsterdam. Daar ontmoette zij Ramses Shaffy, om aan zijn zijde uit te groeien tot Nederlands grootste chansonnière. De gids vertelt haar ontroerende levensverhaal.

ANNIE M.G. SCHMIDT
Ze woonde heel hoog en heel laag, klein en groot, aan gracht en Vondelpark. De Amsterdamse adresjes van Annie M.G. Schmidt zijn niet op één hand te tellen. De gids zocht de mooiste uit voor een literaire wandeling.

RAMSES SHAFFY & LIESBETH LIST
‘Voor eeuwig met elkaar vergroeide namen…’. Het vervolg op de afzonderlijke wandelingen rondom Ramses Shaffy en Liesbeth List is deze combi-wandeling. Nog meer verhalen, meer adresjes en herinneringen aan hun mooiste duetten.


AKF College | meerdere data

.

AKF COLLEGE

Graag willen we jonge talenten die zich interesseren in het kleinkunstvak een geste aanbieden door hen een deel van het programma mee te laten lopen aan de hand van AKF College. Voor dit programma worden verschillende studenten van diverse kunstvakscholen en academies in Amsterdam en ’s Hertogenbosch uitgenodigd om kosteloos deel te nemen aan verschillende programma onderdelen.

Meer informatie volgt!


Voorgesprekken | meerdere data
Info volgt