AKF Deluxe

3 - 16 april 2017

Shaffy Chantant 2017    <<
Een muzikale tragedie


Wat?
50 jaar na dato keert Shaffy Chantant terug. Deze roemruchte, rauwe avond onder leiding van Tonje Langeveld (destijds o.l.v. Ramses Shaffy) is gevuld met kleinkunst, theater, poëzie en muziek van de grote beloftes van de toekomst. Verwacht het onverwachte, ontdek jong talent en beleef een avond met gloednieuwe theaterteksten, liedjes en muziek.

Ramses Shaffy richtte tijdens zijn leven de Stichting Ramses Shaffy Fonds voor jonge kunstenaars op. Zijn laatste wens was dat jonge kunstenaars uit verschillende disciplines een podium zouden krijgen waar ze alle vrijheid krijgen om te maken wat ze willen met een financiële ondersteuning.

Wie?

shaffy-deelnemers_1

Flip Noorman, Jasper van Hofwegen, Jacob de Groot en Diamanda La Berge Dramm

Oukje den Hollander, Vera Marijt

Flip Noorman is compromisloos, het ene moment de rafelige troubadour en het andere moment de energieke performer. Flip lokt zijn publiek naar zichOukje den Hollander & Vera Marijt toe om ze vervolgens genadeloos de nek om te draaien. Zijn muziek klinkt als de humor van Zappa, de poëzie van Nick Cave en rauw als Tom Waits. Zijn debuutalbum Bellse Parese werd ook de hemel in geprezen en in 2014 overtuigde hij de jury van de Wim Sonneveldprijs.

Jasper van Hofwegen studeerde in juli 2016 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Momenteel speelt Jasper in Soldaat van Oranje en werkte mee aan Nazomernachtsdroom in openluchttheater Caprera met Erik van Muiswinkel en Maarten Wansink. Jasper is dit seizoen op televisie te zien in Rundfunk en Celblok H.

Jacob de Groot startte na het afronden van zijn middelbare school in Utrecht meteen aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Tijdens zijn derde jaar begon hij aan zijn stage bij Theater Utrecht in de voorstelling Stad der Blinden, in de regie van Thibaud Delpeut. Aan het begin van de zomer 2016 studeerde hij af met de voorstelling FORT EUROPA, een stuk van Tom Lanoye in de regie van Michiel de Regt. Recentelijk werd FORT EUROPA hernomen in het Nieuwe Delamar.

Diamanda La Berge Dramm behaalde in mei 2015 haar Master aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met onderscheiding en won daarbij de Nicolai prijs voor meest bijzondere eind examen. Ze groeide op in Amsterdam tussen sleutelfiguren van de muzikale werelden van klassiek, modern en improvisatie. Haar spelstijl en programma’s worden gekenmerkt door een combinatie van alle drie.

Oukje den Hollander studeerde af aan de prestigieuze Master’Theaterzanger/Singer-performer’ aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en het Conservatorium van Amsterdam onder artistieke leiding van Ruut Weissman. Haar twee soloprogramma’s Aria van een Angsthaas en Zelfzucht waren onder andere te zien bij Frascati, het Compagnietheater, de Operadagen Rotterdam en in de Tolhuistuin te Amsterdam.

Vera Marijt behaalde, na haar Master op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, haar dilploma ‘Professional Performance in Jazz Piano’ aan McGill University in Montreal, Canada. Ze presenteerde in 2015 haar debuut cd ‘Insight Out’ op het Festival Internacional de Jazz de Verano in Mexico. Met haar band The Vera Marijt Trio tourde ze door Canada, Mexico, Frankrijk en Nederland” Vera is uitgenodigd door Oukje om haar te begeleiden op de piano.

Tonje Langeveld (regie)
‘Jong talent uit allerlei verschillende disciplines scouten en regisseren voor een nieuw Shaffy Chantant’

Ik voelde me bijzonder vereerd toen ik deze opdracht kreeg. Ik ging meteen aan de slag en het werd mij al snel duidelijk dat ik niet de avonden uit de jaren ’60 letterlijk wilde kopiëren, maar juist de ‘geest van Ramses’ voelbaar wilde maken. Om dat voor elkaar te krijgen, wilde ik in een ‘snelkookpan’ werken. In een maand moest het allemaal gebeuren. Het scouten en het maken. Niet denken, maar doen. Intuïtief werken. Dat is iets waar ik voor sta en Ramses ook. Dit werd de rode draad in het werkproces. We hebben als team gewerkt en iedereen is de uitdaging aangegaan om net even iets anders te doen dan ze gewend waren. Ook heb ik aan de artiesten gevraagd om dingen te doen die ze stiekem in een ‘laatje’ hadden liggen, maar dit (nog) niet durfden te delen. Die kwetsbaarheid, daar zocht ik naar. Alle artiesten stonden open om dit te doen en dat was heel fijn werken. We hadden op een gegeven moment allerlei liedjes, muziek en teksten. Het was de taak aan mij om daar een mooi geheel van te maken. Daarbij ben ik vanuit de locatie gaan werken. In het Felixmeritis stond een bar, dus dat werd het uitgangspunt. Op elk andere locatie zal ik het verhaal aan moeten passen, zodat het weer helemaal klopt met het algemene thema van het verhaal:  ‘dolende mensen opzoek naar geluk’

Credits: Vormgeving – Maartje Reuven, Techniek – Sabrina NaberMacnack
Shaffy Chantant is een coproductie van het Amsterdams Kleinkunst Festival, Team Tony en het Ramses Shaffy Fonds

Tickets Shaffy Chantant 2017

Vr 14 en za 15 april 2017 – 20.30 uur
Theater Bellevue – Kleine Zaal

Tickets vrijdag 14 april 2017 >>
Tickets zaterdag 15 april 2017 >>